Sretan Uskrs

Samac 2019 1U utorak 16. travnja 2019. obilježeno je sjećanje na Kolibarsku bitku u kojoj je pobjedu izvojevala 1. pješačka bojna i topnici 108. brigade ZNG RH, te domaći pripadnici HVO-a, nad daleko nadmočnijim srbočetničkim agresorom. Neprijatelj je kratkotrajnim okupiranjem Koliba počinio strašan zločin nad civilnim stanovništvom, nakon čega je doživio strahovit poraz od strane hrvatskih snaga.

Svečani program prisjećanja na ta ratna događanja, započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te služenom svetom misom u Kolibama Donjim, a potom je nastavljen u Kolibama Gornjim.

U popodnevnim satima položeni su vijenci i upaljene svijeće za sve poginule u Slavonskom Šamcu i Kruševici, nakon čega je u crkvi Sv. apostola Petra i Pavla služena sveta misa.

Nakon svete mise, prigodni program su priredila djeca osnovne škole, te im se ovim putem svima zahvaljujemo, ravnateljici i nastavnicima, koji su pripremili  i sudjelovali u prigodnom programu, priređenom u znak sjećanja na ratne strahote i događaje iz Domovinskog rata, te evociranju uspomena na poginulu djecu, civile i ratnike s područja općine Slavonski Šamac.

14283919441222022365Prilikom prebacivanja na bosansku bojišnicu u čamcu, prije 27 godina, 6. travnja 1992., grupa pripadnika 108. brigade ZNG Slavonski Brod utopila se u rijeci Savi kod Migalovaca između Kaniže i Zbjega.

Plutajuće deblo iznenada je udarilo u čamac i prevrnulo ga, a smrt u hladnoj Savi našli su Anđelko Barač, Davor Bernardić, Dražen Bukvić, Marko Jelinić, Zvonimir Kvesić, Gojko Lauc i Zoran Seferović, dok se je jedan vojnik plivanjem spasio.

Njima u čast, članovi Udruge 108. brigade ZNG će u SUBOTU, 6. travnja 2019. u 15:00 sati na mjestu tragedije na "Velikoj krivini" upaliti svijeće i uz molitvu i sjećanje na njih pustiti vijenac u Savu.

Krizni put 2019

Cajkovci 108Dana 21. ožujka 2019. članovi ogranka Udruge 108. brigade ZNG RH općine Vrpolje organizirali su dobrovoljnu radnu akciju sanacije nelegalnih odlagališta otpada na području naselja Čajkovci s ciljem da potaknu stanovnike Općine Vrpolje na razmišljanje i očuvanje okoliša u kojem žive kako za buduće generacije tako i za sve nas danas.

Ovom su hvalevrijednom radnom akcijom članovi ogranka Udruge 108. brigade ZNG RH dali poticaj predstavnicima Općine Vrpolje da nastave u nakani očuvanja okoliša i zbrinjavanju otpada na području cijele Općine.