Ministar branitelji 1Na sastanku se razgovaralo o mjerama i aktivnostima koje je Ministarstvo provodilo u proteklom razdoblju te o predstojećim planovima i aktivnostima.

U Ministarstvu hrvatskih branitelja u ponedjeljak, 12. studenoga 2018. godine, održan je sastanak s predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata na kojem se razgovaralo o mjerama i aktivnostima koje je Ministarstvo provodilo u proteklom razdoblju te o predstojećim planovima i aktivnostima.

Nakon uvodnog govora ministra Tome Medveda, načelnik Sektora za upravne i pravne poslove Vladimir Bergman osvrnuo se na poteškoće s kojima se hrvatski branitelji susreću pri postupku stjecanja statusa HRVI-ja iz Domovinskog rata. Radi rješavanja uočenih problema Ministarstvo hrvatskih branitelja održalo je sastanke s Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom rada i mirovinskog sustava te uredima državne uprave na kojima su dogovorene daljnje smjernice. Budući da su se problemi uglavnom odnosili na provođenje postupka prethodne stručne procjene, dogovoreno je njihovo rješavanje na dvije razine: poboljšanje komunikacije između ureda državne uprave i zdravstvenih ustanova te otklanjanje poteškoća u zdravstvenim ustanovama koje nisu bile započele s procjenom. Ujedno je donesen i zaključak o mrežnom povezivanju ureda državne uprave, zdravstvenih ustanova i Ministarstva hrvatskih branitelja kako bi u svakom trenutku mogli imati točan uvid u stanje predmeta koji se nalaze u postupku ostvarivanja prava na status HRVI-ja.

Logo mbrh 1 MediumU znak trajnog sjećanja na ljude i događaje iz Domovinskog rata, Ministarstvo hrvatskih branitelja objavljuje Javni poziv za sufinanciranje izgradnje, postavljanja ili uređenja spomen obilježja žrtvama stradalim u Domovinskom ratu, sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske u 2018. godini.

Tekst javnog poziva i obrasci dostupni su na internetskoj stranici Ministarstva hrvatskih branitelja.

Javni poziv otvoren je od 27. ožujka 2018.g. do 25. svibnja 2018.g.

Logo mbrh 1 MediumObavijest s pozivom udrugama iz Domovinskog rata za upis u evidenciju udruga iz Domovinskog rata, saveza udruga i drugih oblika udruživanja

Temeljem članka 168. stavka 3. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (NN 121/17) i Pravilnika o vođenju evidencije udruga iz Domovinskog rata te suradnji i potpori udrugama iz Domovinskog rata (NN 21/2018), Ministarstvo hrvatskih branitelja započinje s upisom braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata u evidenciju udruga iz Domovinskog rata, saveza udruga i drugih oblika udruživanja.

Pozivamo sve zainteresirane udruge iz Domovinskog rata koje su upisane u Registar udruga RH da na propisanim obrascima 1 ili 2 evidencijskih listova iz članka 3. Pravilnika (obrazac 1 za udruge, evidencijski list 2 za saveze udruga i drugih oblika udruživanja) Ministarstvu dostave tražene podatke i prateću dokumentaciju iz članka 5. Pravilnika radi upisa u evidenciju.

Udruge, savezi udruga i drugi oblici udruživanja koje su registrirani prije stupanja na snagu Pravilnika, dužni su dostaviti evidencijske listove iz članka 3. Pravilnika i prateću dokumentaciju iz članka 5. Pravilnika do 9. svibnja 2018. godine (u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu Pravilnika 10. ožujka 2018. godine), a one koje su osnovane nakon 10. ožujka 2018. godine kada je Pravilnik stupio na snagu, u roku od 60 dana od dana upisa u Registar udruga RH.

Evidencijske obrasce i dokumentaciju udruge mogu dostaviti poštom ili elektronskim putem.

Pravilnik o vođenju evidencije udruga iz Domovinskog rata te suradnji i potpori udrugama iz Domovinskog rata može se preuzeti na ovoj poveznici, a obrazac 1 i obrazac 2 evidencijskih listova na web stranicama Ministarstva www.branitelji.gov.hr, koje objavljujemo uz ovu obavijest, odnosno poziv udrugama.

9Sporazumi o suradnji potpisani su između Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, općih i županijskih bolnica te kliničkih bolničkih centara s područja cijele Republike Hrvatske

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Milan Kujundžić, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin te ravnatelji i zamjenici ravnatelja općih i županijskih bolnica, kliničkih bolnica i kliničkih bolničkih centara s područja cijele Republike Hrvatske potpisali su u ponedjeljak, 19. ožujka 2018. godine, sporazume o suradnji na provođenju Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2018. godinu. Pojedinačnim sporazumima o suradnji definiraju se uvjeti provedbe, trajanje, broj i vrste pregleda te uvjeti i način plaćanja usluga po svakoj pojedinoj županiji.

U proračunu Ministarstva hrvatskih branitelja za 2018. godinu za provedbu ove aktivnosti osigurana su sredstva u iznosu od 21.130.000,00 kuna. U okviru ovih sredstava planirano je tijekom 2018. godine osigurati preventivni sistematski pregled za oko 25000 hrvatskih branitelja koji su u borbenom sektoru u obrani suvereniteta Republike Hrvatske sudjelovali više od 300 dana, kao i onih koji se nalaze u teškoj novčano-materijalnoj situaciji te ih pozvati da se odazovu pregledu radi očuvanja, unapređenja i kontrole svog zdravlja. Samo tijekom 2017. godine u Republici Hrvatskoj umrlo je 3693 hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Otkrivanjem bolesti u što ranijoj fazi značajno je pospješuje mogućnost izlječenja, a dugoročno smanjuju ukupna financijska sredstva potrebna za liječenje najtežih bolesti.

Logo mbrh 1 MediumMinistarstvo hrvatskih branitelja objavilo je jedinstvenu listu prvenstva za dodjelu stambenog kredita za 2018. godinu za Republiku Hrvatsku, kao i Liste Prvenstva prema županijama i Gradu Zagrebu

Sukladno odredbi članka 7. st. 5. Uredbe o stambenom zbrinjavanju članova obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata i dragovoljaca iz Domovinskog rata (NN 78/13) objavljujemo potvrđenu listu prvenstva za dodjelu stambenog kredita za 2018. godinu i kao i potvrđenu listu prvenstva za dodjelu financijske potpore. Potvrđene liste prvenstva primjenjuju se od 01. ožujka 2018. godine i vrijede do objave potvrđenih listi prvenstva za slijedeću kalendarsku godinu.

Objavljujemo jedinstvenu Listu prvenstva za dodjelu stambenog kredita za 2018. godinu za Republiku Hrvatsku, kao i Liste prvenstva prema županijama i Gradu Zagrebu. Radi lakše preglednosti podnositelja zahtjeva objavljujemo i Liste prvenstva po namjenama stambenih kredita za svaku županiju i Grad Zagreb zasebno.

Više može saznati na poveznici

Logo mbrh 1 MediumU svezi medicinske dokumentacije potrebne za ostvarivanje prava iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji

Nastavno na recentne informacije koje se pojavljuju u javnosti kako hrvatski branitelji od svojih liječnika primarne zdravstvene zaštite traže preslike osobnih zdravstvenih kartona ovjerene pečatom i potpisom na svakoj stranci te kompletnu medicinsku dokumentaciju po vrstama bolesti kronološki od početka liječenja, preslikanu identično kao original, na temelju uputa koje su dobili u uredima za branitelje, obavještavamo hrvatske branitelje, ali i cjelokupnu hrvatsku javnost o sljedećem:

Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji stupio je na snagu 14. prosinca 2017. godine, a njegova puna implementaciju iziskuje donošenje određenog broja pravilnika i uputa na čemu Ministarstvo hrvatskih branitelja intenzivno radi. Dio pravilnika već je u provedbi, a dio je u postupku donošenja. Između ostalih, u postupku donošenja je i Pravilnik o načinu provedbe stručne procjene u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi prije nalaza i mišljenja tijela vještačenja o uzroku i postotku oštećenja organizma radi ostvarivanja statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida po osnovi bolesti, pogoršanja bolesti odnosno pojave bolesti kao posljedice sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, za koji je s današnjim danom, 15. veljače 2018. godine, otvoreno javno savjetovanje.