Novakovic Mato 01Ovim putem javljamo tužnu vijest da nas je 5. kolovoza 2020.g. u 67. godini života napustio još jedan domoljub i hrvatski vitez, MATO NOVAKOVIĆ iz Krajačića, dragovoljac Domovinskog rata, bivši pripadnik 108. brigade ZNG Slavonski Brod.

Posljednji ispraćaj našeg brata po oružju, biti će na u petak, 7. kolovoza 2020. u 16:00 sati Mjesnom groblju u Krajačićima.

Hvala ti na svemu i laka ti bila hrvatska gruda koju si neizmjerno volio! Počivao u miru Božjem!

Kremimir SimicPovodom sjećanja na legendarnu 3. bojnu 3. gardijske brigade (brodske Kobre), 7. kolovoza s kolegama organiziram ultramaraton u čast poginulim "Kobrama", pripadnicima 3. bojne 3. gardijske brigade "Kune", na dečke koji su prvi puta udahnuli ovozemaljski život u majčinom naručju, u srcu slavonske ravnice, a izdahnuli u prkosnom kršu i kamenu zadarskog zaleđa braneći raskošne ljepote svoje domovine Hrvatske i da nije bilo tih hrabrih slavonskih sinova danas bi možda naš jug bio odsječen od ostatka Hrvatske. Tu činjenicu je prekrila paučina i želim ju maknuti ovim Memorijalom.

Želja nam je na simboličan način Brođane vratiti u svoj grad, trkačkim korakom od Kašića (mjesta pogibije brodskih i hrvatskih vitezova) do njihovog grada Slavonskog Broda.

Nositelj ultramaratona je Ultramaraton klub 'Mazator' iz Slavonskog Broda. Start ultramaratona je predviđen 7.kolovoza 2020. godine, u 17 sati, u Kašiću (kod spomenika poginulim 'Kobrama'), a cilj u Slavonskom Brodu (kod spomenika 3. gardijskoj brigadi – Kobre, Ulica grada Vukovara) 9. kolovoza, oko 20 sati.

Poruka Ministarstva obrane RH, Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova RH povodom obilježavanja 25. obljetnice VRO "Oluja".

NetransparentnoPredsjedništvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije temeljem svog Zaključka sa sjednice održane 20. srpnja 2020.g., ovim putem izražava svoje nezadovoljstvo s donesenom Odlukom o odobrenim sredstvima za financiranje programa i projekata udruga koji su od interesa za Brodsko-posavsku županiju iz djelokruga Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje u 2020.g., koju potpisuje župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

Iz ove županove Odluke od 10. srpnja 2020.g., Klasa: 550-01/20-01/37, Urbroj: 2178/1-09-20-04, vidljivo je kako su iz Proračuna Brodsko-posavske županije odobrena financijska sredstva za 8 (osam) programa i projekata udruga proisteklih iz Domovinskog rata u iznosu 183.100,00 kn, među kojima je ubrojena i udruga „Hrvatsko društvo političkih zatvorenika“ s projektom „Obilazak logora i grobišta“ u iznosu 8.000,00 kn.

Apsolutno nemamo ništa protiv dodjele financijskih sredstava za rad i aktivnosti navedene udruge, no smatramo kako navedena udruga po svom karakteru i obliku udruživanja nikako ne pripada kategoriji udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Sukladno tome, proizlazi kako su financijska sredstva temeljem ove Odluke ustvari odobrena za samo 6 braniteljskih udruga (Zajednica udruge HRVI BPŽ - 2 projekta, Udruga HVIDR-a Slavonski Brod, Udruga HVIDR-a Nova Gradiška, Hrvatski časnički zbor BPŽ, Udruga hrvatskih branitelja HRZ i PZO Slavonski Brod i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata BPŽ) s ukupno kandidiranih 7 projekata.

Postavlja se pitanje što je s ostalim braniteljskih udrugama koje djeluju i rade na području Brodsko-posavske županije?! Koji je njihov status i kome one pripadaju?!