rat01Gradska knjižnica Slavonski Brod i Udruga povjesničara i baštinika zavičajne starine Slavonije, Baranje i Srijema

Poziva Vas na predstavljanje knjige: Mato Blaževac – Pajkov: OJ, SOLDATI, MOJA BRAĆO MILA

Srijeda 19. veljače 2020. u 19:00 sati

Gradska knjižnica Slavonski Brod, Trg Stjepana Miletića 12

Knjigu će predstaviti: Ilija Maoduš, Dunja Vanić i Mato Blaževac, a sudjeluju: Ana Tereza Želinski i Ružica Bobovečki

Knjiga opisuje strahote Prvog svjetskog rata, život vojnika na bojištu i civila kod svojih domova, koji ništa manje nisu patili. Sadrži oko 3 000 imena i prezimena vojnika (zarobljenih, ranjenih, poginulih, nestalih) iz 88 sela brodskoga kotara. Obogaćena je sa 100 fotografija i 30 ilustracija koje govore više od tisuću riječi. Također se u knjizi navodi oko 300 mjesta ranjavanja, liječenja, pogibije i zarobljavanja naših Slavonaca širom Europe i dijela Azije.

„Obogaćujući podatke izvornim zapisima seoskih učitelja i svećenika, ali i pučkih pjesnika, posebno vojnika koji su opisivali svoje doživljaje, te građom koju je zabilježio klakarački učitelj Luka Lukić, Mato Blaževac Pajkov stvorio je novu, zanimljivu i za poznavanje naše prošlosti važnu knjigu. Mnogi će u njoj otkriti dio povijesti vlastite obitelji, ali prije svega vlastitoga naroda. Ova nam knjiga otvara vrata spoznaje o okolnostima koje su pritiskale narod u vrijeme Velikoga rata, o mukama muškaraca, žena i djece, o strahotama koje su proživljavali vojnici na bojištu i njihove obitelji kod kuće, a vjerojatno će otkloniti i neke predrasude, ponukati da s više razumijevanja gledamo na neke postupke pojedinaca, jer trebalo je preživjeti“. (Iz predgovora)

Radujemo se Vašem dolasku!