Podcrkavlje 2022 1U utorak, 28. lipnja 2022. godine u Podcrkavlju je obilježena 31. obljetnica osnutka 108. brigade ZNG RH

U 16:00 sati položeni su vijenci kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima u Slavonskom Brodu. Nakon polaganja vijenaca u Slavonskom Brodu, članovi Udruge uputili su se u Podcrkavlje na otkrivanje spomenika u čast 108. brigadi ZNG RH, polaganje vijenaca i paljenje svijeća poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima.

Kako je druga bojna brigade ustrojena u selu Sibinj, vodstvo Udruge i njezini članovi odali su počast i u Sibinju poginulim, umrlim i nestalim pripadnicima 108. brigade ZNG i drugim hrvatskim braniteljima. Nakon službenog protokola uslijedilo je druženje u novouređenom društvenom domu u Podcrkavlju gdje je bio bogat program.

108. brigada ZNG RH Slavonski Brod, bila je pričuvna brigada, isključivo dragovoljačka postrojba Zbora Narodne Garde Republike Hrvatske, kasnije Hrvatske vojske. Brigada je ustrojena 28. lipnja 1991. godine.

Zapovjedništvo brigade i 1. pješačka bojna formirani su toga dana u selu Podcrkavlje, 2. pješačka bojna u selu Sibinj, dok je 3. pješaka bojna formirana u Novoj Gradiški, iz koje je nešto kasnije ustrojena 121. brigada HV-a Nova Gradiška, dok je 4. pješačka bojna formirana također istog dana u Požegi, iz koje kasnije nastaje 123. brigada HV-a Požega.

Do kraja rujna 1991. godine osnovane su Samostalna tenkovska satnija, kasnije Oklopno-mehanizirana bojna, Protuoklopni divizion, PZO divizion, Mješoviti topnički divizion, kasnije i Topničko-raketni divizion, kao i sve ostale pristožerne postrojbe. Tijekom mjeseca kolovoza 1991. godine na vlastitu inicijativu u suradnji s 3. bojnom 3. gardijske brigade „Kobre“ i slavonsko-brodskom Specijalnom jedinicom policije „Šimini anđeli pakla“, zaustavljamo 5 kompozicija vlakova koji su izvlačili tehniku tzv. JNA iz Slovenije.

Svu vojnu opremu i naoružanje skidamo i šaljemo našim postrojbama širom ratom zahvaćenog područja Republike Hrvatske.Ova akcija bila je vrlo značajna, jer Zbor Narodne Garde Republike Hrvatske prvi je puta dobio znatno veću količinu topničkih oruđa, streljiva i ostalih materijalno-tehničkih sredstava. 108. brigada također u suradnji s 3. bojnom 3. gardijske brigade i hrvatskom policijom oslobađa vojna skladišta u Bukovlju i Gromačniku, a 15. rujna 1991. i vojarnu u Slavonskom Brodu.

Podcrkavlje 2022 2

Podcrkavlje 2022 3