PoginuliDana 6. travnja 1992.g izvedena je jedna od najsloženijih operacija tijekom Domovinkog rata, koju jedna vojna postrojba izvodi u ratnim djelovanjima.

Tog kobnog dana, 108. brigade ZNG RH je prvi puta kompletna izvršila prelazak rijeke Save na drugu obalu, a na nekim dijelovima i pod vatrom u blizini neprijateljskih linija.

Jedan dio brigade išao je preko Savskog mosta koji spaja dva grada, Slavonski i Bosanski Brod gdje je crta bojišnice bila stotinjak metara od mosta. Drugi dio je išao pješice preko visećeg mosta kojim se sa ceste između Slavonskog Broda i Migalovaca ulazi u rafineriju u Bosanskom Brodu dok je treći dio rijeku forsirao čamcima.

Tom se prilikom izvrnuo jedan čamac i smrtno su stradali pripadnici 108. brigade ZNG RH Anđelko Barač, Davor Bernardić, Dražen Bukvić, Marko Jelinić, Zvonimir Kvesić, Gojko Lauc, Zoran Seferović i civilma osoba Ilija Jozić, koji je upravljao čamcem. Vjeran Štiglić je jedini preživjeli bojovnik koji se u ovoj tragediji nadljudskim naporima uspio spasiti.

I ove smo godine čuvajući uspomenu na naše suborce upalili svijeće kod Velike krivine uz rijeku Savu na mjestu tragičnog stradavanja naših suboraca.

Svijeće su upalili i obišli mjesto utapanja Goran Kljufas predsjednik UDVDR Slavonski Brod i član izvršnog odbora i administrativni tajnik Udruge 108. brigade ZNG RH Luka Pongračić, pridržavajući se svih mogućih preventivnih mjera zaštite i uputa Stožera Civilne zaštite, u svezi pandemije zarazne bolesti COVID-19.

Poginuli

20200406 141945